Ramses Shaffy’s Leidse jaren in Terweepark

Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy. Omwonenden voeren een vergunningprocedure voor het kunstwerk ter herinnering aan Ramses Shaffy’s Leidse jaren. De Leidse kunstenaar Janine Melai heeft het ontwerp gemaakt, waar de gemeente Leiden en vele stadgenoten al enthousiast op reageren. Als de vergunning rond is, start de crowdfunding-campagne om het kunstwerk te realiseren.

Op 18 februari 2017 is op het Terweepark feestelijk aandacht gegeven aan Ramses Shaffy, die in Leiden is opgegroeid.

STRAATNAAMBORD
Om de herinnering aan Ramses Shaffy’s Leidse jaren voorgoed een plek te geven treft u op de plek waar hij van 1940 – 1952 heeft gewoond een straatnaambord, schuin rechts tegenover de uitgang Zeezijde van Leiden Centraal.


Leidsch Dagblad: een ode aan Ramses Shaffy’s Leidse jaren
Sleutelstad: Jeugdliefde Ramses Shaffy onthult plaquette
De Leidse Glibber: Feest en actiebereidheid bij onthulling plaquette in het Terweepark

RAMSES SHAFFY

Ramses Shaffy woonde van zijn 6de tot 18de jaar op Terweepark 5, als pleegzoon van het Leidse echtpaar Herman en Roos Snellen. Ramses Shaffy zegt in 1995 zelf over zijn Leidse jaren: “In al mijn interviews wordt altijd de nadruk gelegd op mijn Egyptische vader en mijn Russische moeder, terwijl mijn leven hier is geweest, bij mijn pleeggezin, en dat is de schoonheid en de basis van mijn leven geweest.”
Ramses Shaffy hield een nauwe band met Leiden, gezien zijn talrijke bezoeken en veelvuldige optredens als acteur en zanger. Op 15 september 1998 zong hij voor het laatst in de Leidse Schouwburg. Zijn vader Herman Snellen was daarbij.


PLAQUETTE
Op 18 februari 2017 is door omwonenden een plaquette onthuld op het Terweepark.  Deze herinnert aan de de bijzondere betekenis van dit het park, in 1887 nog Oegstgeest. Hier woonde de Leidse cardioloog Herman Snellen, niet alleen pleegvader van Ramses Shaffy. Hij was ook een belangrijke verzetsman in de Tweede Wereldoorlog, oprichter van de afdeling Cardiologie van het Academisch ZIekenhuis en mede-grondlegger van de Hartstichting. 

4/lNj2ijJ2rQ3WGIJP7G3eUw9W_S2AFLokrlhJXvp8m1I