Ramses Shaffy’s Leidse jaren in Terweepark

Op 15 juni 2019 is onder grote belangstelling het monument Hoog Sammy door wethouder Yvonne van Delft ter herinnering aan Ramses Shaffy’s Leidse jaren onthuld. Enthousiaste crowdfunding maakt het mogelijk dit werk van de Leidse kunstenaar Janine Melai te realiseren.
Buurtbewoners droegen nu hun steentje aan de gebeitelde tekst rondom: ‘Hier lag de schoonheid en de basis van mijn leven’. Het monument is ook een ode aan zijn Leidse pleegouders, die zorgden dat Shaffy tussen zijn 6de en 18de jaar de basis legde voor zijn grote muzikale carrière.
Bij deze gelegenheid verscheen ook het boekje annex wandelgids ‘Ramses Shaffy en zijn Leidse jaren’ – verkrijgbaar bij Leidse boekhandels en VVV.

Op 18 februari 2017 is op het Terweepark voor het eerst aandacht gegeven aan Ramses Shaffy, die in Leiden is opgegroeid.

Het huis waar hij opgroeide stond op de plek waar nu Lebkov & Sons staat. In een recent opgedoken video vertelt Ramses hoe hij ’s nachts met zijn pleegzusje Aya naar buiten sloop om aan de slootkant elkaar verhalen te vertellen.

Shaffy zingt in zijn lied ‘Sneeuw voor Wendela’ over zijn Leidse jeugdliefde Wendela van Goudoever. In dit lied komt ook station Leiden Centraal voor.

STRAATNAAMBORD
Om de herinnering aan Ramses Shaffy’s Leidse jaren voorgoed een plek te geven treft u op de plek waar hij van 1940 – 1952 heeft gewoond een straatnaambord, schuin rechts tegenover de uitgang Zeezijde van Leiden Centraal.


Leidsch Dagblad: een ode aan Ramses Shaffy’s Leidse jaren
Sleutelstad: Jeugdliefde Ramses Shaffy onthult plaquette
De Leidse Glibber: Feest en actiebereidheid bij onthulling plaquette in het Terweepark

RAMSES SHAFFY

Ramses Shaffy woonde van zijn 6de tot 18de jaar op Terweepark 5 (op de plek van nu Lebkov & Sons), als pleegzoon van het Leidse echtpaar Herman en Roos Snellen. Ramses Shaffy zegt in 1995 zelf over zijn Leidse jaren: “In al mijn interviews wordt altijd de nadruk gelegd op mijn Egyptische vader en mijn Russische moeder, terwijl mijn leven hier is geweest, bij mijn pleeggezin, en dat is de schoonheid en de basis van mijn leven geweest.”
Ramses Shaffy hield een nauwe band met Leiden, gezien zijn talrijke bezoeken en meer dan vijftig optredens als acteur en zanger. Op 15 september 1998 zong hij voor het laatst in de Leidse Schouwburg. Zijn vader Herman Snellen was daarbij.

PLAQUETTE
Op 18 februari 2017 is door omwonenden een plaquette onthuld op het Terweepark.  Deze herinnert aan de de bijzondere betekenis van dit het park, in 1887 nog Oegstgeest. Hier woonde het muzikale gezin van de Leidse cardioloog Herman Snellen, niet alleen pleegvader van Ramses Shaffy. Hij was ook groot stimulator van het Montessori-onderwijs in de regio, een belangrijk verzetsman in de Tweede Wereldoorlog, oprichter van de afdeling Cardiologie van het Academisch Ziekenhuis en mede-grondlegger van de Hartstichting. 

4/lNj2ijJ2rQ3WGIJP7G3eUw9W_S2AFLokrlhJXvp8m1I