Een dame met pit: Rijnsburgerweg 625 jaar

Op 12 juli 1395 gaf graaf Albrecht van Beieren opdracht een brug aan te leggen over de Poelwetering. Een modderpaadje werd een steenwech. Sindsdien is wat nu de Rijnsburgerweg heet een weg boordevol verhalen, waarin vrouwen een grote rol speelden.

De weg groeide snel in belang toen de vijftig nonnen van het klooster te Marienpoel (nu: studentenflats Flanorpad) begin 15de eeuwe het eerste onderhoudscontract van de weg verwierven. Kent u het barre verhaal van de stad ontvluchte vrouwen en kinderen (‘glippers’) ten tijde van de hongersnood in 1574? De Spanjaarden stuurden hen op de Poelschans – gebouwd door over de Poelwetering – zonder pardon halfnaakt terug naar de stad?

Wist u dat de oudste villa van Oegstgeest in Leiden op Rijnsburgerweg 4 staat? Dat de eerste radioverbinding van Nederland met Amerika plaatshad vanaf Rijnsburgerweg 35? En wat bracht Einstein geregeld op de Rijnsburgerweg? Wat bezielde professor Storm van Leeuwen op nummer 8 met een gigantische luchtververser op zijn dak?
Een lobby van bewoners zorgde dat in 1926 ANWB’s Kampioen de grote verkeersdrukte aan de kaak stelde. Wat is er waar van de verzetsdaden van onverschrokken tandarts mevrouw Scheltema op nummer 16, schuin tegenover Cleveringa: blies zijn in haar eentje Station De Vink op?
Kleurrijke woorden wijdden schrijvers als Gerrit Achterberg, F.B. Hotz, Karel Poll, J.B. Charles en Jan Wolkers aan wat de gemeente zelf al vroeg ‘een der voornaamste avenuen deeser stad’ noemde.

Kent u ook nog een verhaal?
De mooiste verhalen en anecdotes worden vanwege het 625-jarig bestaan gebundeld. Stuur het naar Peter van der Geer pmvandergeer@gmail.com.

Rechts: de luchtververser van Prof.dr. Storm van Leeuwen

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen

4/lNj2ijJ2rQ3WGIJP7G3eUw9W_S2AFLokrlhJXvp8m1I